fbnoscript
20 de diciembre de 2017

Νικήστε την ιμπεριαλιστική προβοκάτσια του Τραμπ - Υπερασπίστε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νικήστε την ιμπεριαλιστική προβοκάτσια του Τραμπ - Υπερασπίστε τα δικαιÏŽματα του παλαιστινιακού λαού!

Συντάκτης:
DIP, EEK, Marxist Workers League, Partido Obrero, Partido de los Trabajadores
Για μια Ελεύθερη Σοσιαλιστική Παλαιστίνη σε μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής

Με την προβοκάτσια του να ανακηρύξει στις 6 Δεκεμβρίου 2017 «την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ΙσραÎ®λ» ο πρÏŒεδρος των ΗΠΑ ΝτÏŒναλντ Τραμπ, κλιμακÏŽνει τους ήδη εξαπλούμενους πολέμους, την πολιτική κρίση και τις λαÏŠκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή η βάναυση αποκήρυξη ÏŒλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, αποτελεί νέα επίθεση σε ÏŒλους τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς και απειλή κατά της ανθρωπÏŒτητας μέσω της επέκτασης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Καλούμε το διεθνές εργατικÏŒ κίνημα, ÏŒλους τους μαχητές της ελευθερίας και τους καταπιεσμένους του κÏŒσμου να κινητοποιηθούν αμέσως σε αλληλεγγύη με τον ΠαλαιστινιακÏŒ λαÏŒ λαμβάνοντας μέρος και υποστηρίζοντας τον ηρωικÏŒ του αγÏŽνα στην γη του που του την άρπαξαν με την κατοχή απÏŒ το ΙσραηλινÏŒ ΣιωνιστικÏŒ καθεστÏŽς, τον στρατÏŒ του και τους εποίκους του.

Ο Î¯διος ο Τραμπ κατέδειξε πέρα απÏŒ κάθε αμφιβολία ÏŒτι δεν υπάρχει περιθÏŽριο για συμβιβασμÏŒ με τον ιμπεριαλισμÏŒ και το σιωνιστικÏŒ προπύργιÏŒ του στην περιοχή. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, τα αντιδραστικά αραβικά καθεστÏŽτα στην περιοχή υπÏŒ την ηγεσία της Σαουδικής μοναρχίας, καθÏŽς και ο συνεργάτης τους Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτης της λεγÏŒμενης «Παλαιστινιακής Αρχής» προσποιήθηκαν ÏŒτι εξεπλάγησαν απÏŒ την πρÏŒκληση Τραμπ, «διαμαρτυρÏŒμενοι» ÏŒτι οι ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο τις «διαπραγματεύσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας» και τη «λύση των δύο κρατÏŽν». ΚαιρÏŒ τÏŽρα οι «διαπραγματεύσεις» υπÏŒ αμερικανική εποπτεία είναι νεκρές και η «λύση των δύο κρατÏŽν» είναι ένα ζÏŒμπι. Τι είδους παλαιστινιακÏŒ «κράτος» θα μπορούσε να είναι ένα άοπλο, κατακερματισμένο Μπαντουστάν1 στο 15% του ιστορικού εδάφους της Παλαιστίνης, χωρίς έλεγχο επί των υδάτινων και των άλλων ζωτικÏŽν πÏŒρων, υπÏŒ τον ασφυκτικÏŒ στρατιωτικÏŒ έλεγχο του Ισραήλ;

Η υποκρισία των διαμαρτυριÏŽν των ιμπεριαλιστÏŽν της ΕΕ και των αντιδραστικÏŽν κυβερνÏŽντων στις Αραβικές και Μουσουλμανικές χÏŽρες αποδεικνύεται απÏŒ την κενÏŒτητα της «καταδίκης» τους και απÏŒ την έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής πρακτικής δράσης ενάντια στις προβοκάτσιες του Τραμπ και του Νετανιάχου. Η «Ισλαμική Διάσκεψη» στην Κωνσταντινούπολη, εκτÏŒς απÏŒ κούφια λÏŒγια, δεν έκανε κανένα πραγματικÏŒ βήμα στην κατεύθυνση μιας ρήξης με τον ιμπεριαλισμÏŒ και τον ΣιωνισμÏŒ.

Ευθυγραμμισμένος με τη γενική του τοποθέτηση, ο Ερντογάν της Τουρκίας έχει εκτοξεύσει κριτικές στον Τραμπ και στο Ισραήλ. ΑυτÏŒ γίνεται απλά για εγχÏŽρια κατανάλωση και για να πείσει τις αραβικές μάζες ÏŒτι είναι ο μÏŒνος ηγέτης στον ΣουνιτικÏŒ κÏŒσμο που μπορεί να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ στο ÏŒνομα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Το ιστορικÏŒ του σχετικά με το περιστατικÏŒ του Mavi Marmara, ÏŒπου τελικά υποχÏŽρησε και ομαλοποίησε τις σχέσεις με το ΙσραÎ®λ – επαίσχυντα η σύμβαση εξομάλυνσης των διμερÏŽν σχέσεων υπεγράφη επίσημα [ως σύμβαση] ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ!– θα έπρεπε να καταδείξει στον αραβικÏŒ κÏŒσμο την κενÏŒτητα της τωρινής του τοποθέτησης. Εκείνο που θα έπρεπε να κάνει είναι ο τερματισμÏŒς ÏŒλων των διπλωματικÏŽν, οικονομικÏŽν και στρατιωτικÏŽν σχέσεων με το Ισραήλ, η ρήξη με το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης του Ιντζιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, απ’ ÏŒπου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χτυπά ÏŒλες τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή που θεωρεί ÏŒτι είναι αντίθετες στον ΑμερικανικÏŒ ιμπεριαλισμÏŒ και στο ΣιωνισμÏŒ.

Στην Ελλάδα, ο Τσίπρας και η λεγÏŒμενη «αριστερή» του κυβέρνηση, καθιέρωσαν μια στενή στρατηγική συμμαχία με το ακροδεξιÏŒ σιωνιστικÏŒ καθεστÏŽς του Νετανιάχου και με τη στρατιωτική δικτατορία στην Αίγυπτο. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στη συνεργασία της με το σιωνιστικÏŒ κράτος στην εκμετάλλευση στο μέλλον των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Την παραμονή της διακήρυξης του Τραμπ, ο Τσίπρας είχε επαινέσει τον ΠρÏŒεδρο των ΗΠΑ και συμφÏŽνησε να επεκτείνει το στρατηγικά κρίσιμο δίκτυο των αμερικανικÏŽν στρατιωτικÏŽν βάσεων στην Ελλάδα.

Η Γαλλία και η ΕΕ, μετά την ιμπεριαλιστική απÏŒφαση των ΗΠΑ, υποδέχτηκαν την επίσκεψη ενÏŒς Νετανιάχου που θραμβολογούσε και συνδύασαν ήπιες λεκτικές επικρίσεις με τη διακηρυγμένη αποδοχή του «ηγετικού ρÏŒλου των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία». ΑυτÏŒ που χωρίζει τον ΜακρÏŒν απÏŒ τον Τραμπ είναι η αντίθεση του τελευταίου στις μπίζνες της γαλλικής πετρελαÏŠκής επιχείρησης Total στο Ιράν.

Η Ρωσία του Πούτιν συνδύασε επίσης κάποια ήπια κριτική με μια περιοδεία του ΡÏŽσου προέδρου στην Τουρκία, τη Συρία και την Αίγυπτο. Η ανακοίνωση της μερικής απομάκρυνσης των ρωσικÏŽν στρατευμάτων απÏŒ τη Συρία, οι νέες οικονομικές συμβάσεις με τον φιλο-αμερικανÏŒ, φιλο-Σαουδάραβα Αιγύπτιο δικτάτορα αλ Σίσι και οι υπάρχουσες σχέσεις με τον Νετανιάχου υπογραμμίζουν τη βούληση του Κρεμλίνου να ενεργήσει ως παγκÏŒσμια δύναμη που αναζητά συμβιβασμÏŒ με τις ΗΠΑ - ÏŒχι μÏŒνο στη Μέση Ανατολή, αλλά πάνω απ’ ÏŒλα στην Ουκρανία και τον πρÏŽην σοβιετικÏŒ χÏŽρο.

Ηγετική δύναμη της Αραβικής αντίδρασης παραμένει η Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική στρατηγική για την οικοδÏŒμηση ενÏŒς άξονα Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας επικεφαλής άλλων σουνιτικÏŽν κρατÏŽν ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Η Σαουδική μοναρχία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται σε βαθιά κρίση τÏŒσο οικονομικά, συσσωρεύοντας για πρÏŽτη φορά ελλείμματα καθÏŽς η παγκÏŒσμια ύφεση επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου, ÏŒσο και πολιτικά, με το ήμισυ σχεδÏŒν της βασιλικής οικογένειας στη φυλακή, και σημαντικά προβλήματα για τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και στην αντιπαράθεση με το Κατάρ.

Ο Τραμπ είχε αναμφίβολα τη σιωπηρή συγκατάθεση της Σαουδικής Αραβίας πριν πάρει τη δημÏŒσια απÏŒφασή του. Αλλά αυτÏŒ το γεγονÏŒς θα βαθύνει τη Σαουδική κρίση και θα επιδεινÏŽσει την πολιτική αστάθεια τÏŒσο στο Ριάντ ÏŒσο κι ανάμεσα σε ÏŒλους τους συμμάχους του.

Η κρίση αξιοπιστίας και νομιμοποίησης ÏŒλων των καθεστÏŽτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΠαλαιστινιακÏŽν ηγεσιÏŽν στη Ραμάλα και τη Γάζα βαθαίνει. Δεν είναι τυχαίο ÏŒτι το 70 τοις εκατÏŒ του Παλαιστινιακού πληθυσμού απορρίπτει τον Αμπάς και ζητά την αποχÏŽρησή του απÏŒ τη θέση εξουσίας. Μια πλειοψηφία ζητάει μια παρατεταμένη λαÏŠκή εξέγερση για να ηττηθεί η προβοκάτσια του Τραμπ. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν απευθύνει έκκληση για μια Τρίτη Ιντιφάντα. Ανεξάρτητα απÏŒ τον αριθμÏŒ των ήδη εμπλεκομένων στη μάχη στους δρÏŒμους της κατεχÏŒμενης Παλαιστίνης, η λαÏŠκή οργή αυξάνεται ραγδαία σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Ένα υπολογίσιμο κομμάτι του Παλαιστινιακού κινήματος βλέπει ÏŒτι το 2017/18 δεν είναι ούτε το 1987, η εποχή της πρÏŽτης Ιντιφάντα την οποία σταμάτησαν αργÏŒτερα οι προδοτικές διαπραγματεύσεις του ÎŒσλο, ούτε το 2000, ÏŒταν ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα μετά την πρÏŒκληση του ΣαρÏŒν και την κατάρρευση της διαδικασίας του ÎŒσλο.

Ο αντίκτυπος της δεκάχρονης άλυτης παγκÏŒσμιας καπιταλιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και διεθνÏŽς δεν έχει προηγούμενο. Η Î¯δια η απÏŒφαση του Τραμπ δεν αποτελεί ένδειξη της δύναμής του αλλά της τεράστιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, της ταχείας πτÏŽσης της δημοτικÏŒτητάς του, της εξάρτησής του απÏŒ τους παρανοÏŠκούς Ευαγγελιστές, του πολιτικού εμφυλίου πολέμου στο πλαίσιο της ίδιας της βαθιά διχασμένης κυρίαρχης τάξης των ΗΠΑ. Αυτή η φαγωμάρα φάνηκε με την υπÏŒθεση Flynn λίγο πριν την απÏŒφαση για την Ιερουσαλήμ και την εκλογική ήττα του Τραμπ στις εκλογές για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα αμέσως μετά.

Νέοι κίνδυνοι και νέες επαναστατικές δυνατÏŒτητες αναδύονται που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε σε εθνικÏŒ ούτε σε περιφερειακÏŒ επίπεδο παρά μÏŒνο σε παγκÏŒσμια κλίμακα.

Τμήματα της Παλαιστινιακής πρωτοπορίας καταλαβαίνουν ÏŒτι απλά άλλη μια εξέγερση δεν θα είναι αρκετή, αλλά ÏŒτι αυτή τη φορά η Ιντιφάντα θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια πραγματική Θάουρα2 - μια Επανάσταση ως τη νίκη. Και για να επιτευχθεί μια τέτοια νίκη χρειάζεται μια διεθνής επαναστατική κινητοποίηση δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμÏŒ και τον καπιταλισμÏŒ.

ÎŒλο και περισσÏŒτεροι Παλαιστίνιοι πείθονται ÏŒτι η μÏŒνη λύση είναι η δημιουργία ενÏŒς μÏŒνο κράτους ÏŒπου ÏŒλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιÏŽματα. Αλλά αυτή η λύση του ενÏŒς κράτους με ίσα πολιτικά δικαιÏŽματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιÏŽματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, εγγυημένων για ÏŒλους, Άραβες και Εβραίους, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αναμέτρηση, ήττα και διάλυση των δομÏŽν του Σιωνιστικού κράτους.

Μπορεί να επιτευχθεί μÏŒνο σε μια σοσιαλιστική βάση ενÏŒτητας ÏŒλων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων, χειραφετημένων απÏŒ τον ΙμπεριαλισμÏŒ, το ΣιωνισμÏŒ και τα τοπικά αντιδραστικά καθεστÏŽτα, στο πλαίσιο μιας Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας ελεύθερων λαÏŽν - Αράβων, Τούρκων, Εβραίων, Κούρδων, ΙρανÏŽν κ.λπ. - της Μέσης Ανατολής.

Για να προωθηθεί και να υλοποιηθεί αυτή η προοπτική είναι απαραίτητη μια επίμονη μάχη σε δύο επίπεδα:

• να εργαστούμε χωρίς καθυστέρηση για να εγκαθιδρύσουμε ένα διεθνές και περιφερειακÏŒ Ενιαίο Μέτωπο στη δράση, ÏŒλης της επαναστατικής αριστεράς και των λαÏŠκÏŽν αντιιμπεριαλιστικÏŽν δυνάμεων σε αλληλεγγύη με τον αγÏŽνα του Παλαιστινιακού λαού και ενάντια στον ιμπεριαλιστικÏŒ πÏŒλεμο, ÏŒπως περιγράφηκε στο Ψήφισμα της Τέταρτης Ευρωμεσογειακής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Μάιο του 2017.

• να ξεπεράσουμε την κρίση ηγεσίας στους κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγÏŽνες οικοδομÏŽντας ισχυρά επαναστατικά κÏŒμματα και μια επαναστατική Διεθνή.

Κάτω τα χέρια απÏŒ την Αλ Κουντς3/Ιερουσαλήμ!

Κάτω ο ιμπεριαλισμÏŒς, ο ΣιωνισμÏŒς και τα τσιράκια τους!

Παλαιστίνη ελεύθερη απÏŒ τον Iορδάνη ΠοταμÏŒ ως τη θάλασσα!

Για μια ενωμένη, ελεύθερη, σοσιαλιστική Παλαιστίνη σε μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής!

15 Δεκεμβρίου 2017

DIP [ΕπαναστατικÏŒ ΕργατικÏŒ ΚÏŒμμα] (Τουρκία)

EEK [ΕργατικÏŒ ΕπαναστατικÏŒ ΚÏŒμμα] (Ελλάδα)

Marxist Workers League [Μαρξιστική Εργατική Ένωση] /MTL (Φινλανδία)

Partido Obrero [ΕργατικÏŒ ΚÏŒμμα] (Αργεντινή)

Partido de los Trabajadores [ΚÏŒμμα των Εργαζομένων] (Ουρουγουάη)

En esta nota:

Compartir

Comentarios